Strona główna » BLOG » Osłona czujnika temperatury

Jak uniknąć chwilowych przekroczeń temperatury podczas monitoringu?

Chwilowe przekroczenia temperatury podczas otwierania lodówki

Chwilowe przekroczenia temperatury podczas otwierania lodówki

Użytkowane w laboratorium urządzenia laboratoryjne (np. chłodziarki, suszarki, cieplarki) są w ciągu dnia wielokrotnie otwierane i zamykane. Każde otwarcie drzwi od urządzenia laboratoryjnego powoduje chwilowy spadek lub wzrost temperatury wewnątrz komory. Takie przekroczenie temperatury, trwające kilka lub kilkanaście minut, z reguły nie ma wpływu na badany materiał.

Podczas ciągłego monitoringu temperatury w urządzeniach laboratoryjnych zdarza się, że system zarejestruje spadek lub wzrost temperatury spowodowany otwarciem drzwi. Taka sytuacja może wymagać przedstawienia dodatkowych wyjaśnień. Wypróbuj jedną z poniższych metod, aby wyeliminować występowanie wahań temperatury spowodowanych otwieraniem drzwi chłodziarki laboratoryjnej.

1.Osłona czujnika temperatury – aluminiowy blok termiczny

Stabilne mocowanie sondy pomiarowej i minimalizacja ryzyka zmiany temperatury spowodowanej otwartymi drzwiami od urządzenia.

Końcówkę sondy pomiarowej wkładamy do aluminiowego bloku termicznego, a następnie dokręcamy delikatnie śrubkę. Duża bezwładność cieplna aluminium pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury oraz ułatwia stabilny montaż sondy pomiarowej na półce.

Aluminiowa osłona sondy pomiarowej

Aluminiowa osłona sondy pomiarowej

Tuba aluminiowa - blok termiczny

Tuba aluminiowa – blok termiczny

W stosunku do gliceryny, aluminiowy blok termiczny może być stosowany w znacznie szerszym zakresie temperatury. Z uwagi na brak gliceryny nie występuje niebezpieczeństwo jej wylania lub zapłonu w wyższej temperaturze.
Osłony czujników temperatury dostępne są w naszej ofercie: skontaktuj się z nami

2. Kolba z gliceryną

Końcówkę sondy pomiarowej zanurzamy w kolbie o poj. 20-50 ml wypełnionej gliceryną. W celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa proszę zwrócić uwagę na temperaturę, która ustawiona jest w monitorowanym urządzeniu. Temperatura nie powinna powodować zamarzania ani zapłonu gliceryny. Duża bezwładność cieplna gliceryny pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury.

3. Otwieranie drzwi o konkretnej godzinie

Większość Klientów ustawia interwał rejestracji danych pomiarowych na pełne godziny co 60 minut (np.13:00, 14:00, 15:00 …). Przy takich ustawieniach należy pamiętać, żeby nie otwierać urządzeń laboratoryjny 5-10 minut przed pełną godziną i 5 minut po pełnej godzinie. Przestrzeganie takiej procedury pozwala uniknąć rejestracji chwilowych skoków temperatury.

Skontaktuj się teraz

Odpowiemy na dodatkowe pytania.
(+48) 606 26 46 26 achem@achem.pl

Wyślij formularz
Data publikacji:
21 luty 2015
Achem.pl